Stemontwikkeling
Mijn lessen zijn er voor mensen die graag (willen) zingen en voor iedereen die geïnteresseerd is in stemontwikkeling. Centraal staat de stem en je lichaam als instrument waarmee je kunt zingen en spreken.
Je kunt bij mij terecht met je specifieke stemwensen of -klachten. Maar je kunt de lessen ook volgen met een bredere insteek. Gewoon omdat je weet (of vermoedt) hoeveel plezier het geeft om met je stem te werken, zonder de druk om te moeten presteren.
Het maakt niet uit of je veel of weinig ervaring hebt en leeftijd is ook niet belangrijk! Misschien heb je een diepe wens om te zingen, maar durf je niet zo goed. Wat je nodig hebt is de nieuwsgierigheid en bereidheid om op een nieuwe manier naar jezelf te luisteren…
Voor wie?
- Je zingt in een koor en je stem is snel moe of je bent hees aan het einde van de repetitie.
- Je hebt zangles (gehad) maar blijft er tegenaan lopen dat zingen niet ontspannen voelt.
- Als je harder studeert en nog beter je best doet, lijkt het alleen maar moeizamer te gaan, dat frustreert enorm.
- Je houdt erg van zingen, maar durft dat niet waar andere mensen bij zijn.
- Misschien is jou vroeger verteld dat je beter je mond kunt houden, en ben je daardoor ontmoedigd geraakt?
- Je voelt je onzeker over je stem.
-
Je moet veel spreken voor je beroep en merkt dat je stem snel vermoeid of hees is.
-
Je krijgt regelmatig te horen dat je te zacht praat. Bij spreken in het openbaar merk je dat je keel dichtknijpt.
-
Je wilt met meer volume kunnen spreken zonder het gevoel te hebben dat je moet schreeuwen.
Werkwijze
Herken je je in één of meer van deze uitspraken? Dan ben je bij mij aan het goede adres!
Ik help je bij het (terug)vinden van gemak in zingen en spreken. Zo krijg je weer vertrouwen in je stem. Én plezier in zingen.
Hieronder lees je meer over mijn werkwijze en de inhoud van de lessen:
Hoe zien de lessen eruit?
Op een onderzoekende en speelse manier verkennen we de mogelijkheden van je stem. Je ontdekt hoe je stemklank groter, voller en rijker kan worden, terwijl je minder inspanning levert.
Je leert veel over de werking van een gezonde en natuurlijke stem in samenhang met je hele lichaam. Dit gebeurt niet op een controlerende en technische manier, maar door je waarnemingen te volgen.
De principes uit de Lichtenberger® Methode vormen een belangrijk uitgangspunt en inspiratiebron in de lessen. Ik ben afgestudeerd als stempedagoog aan het Lichtenberger instituut voor toegepaste stemfysiologie.
De klank staat centraal
Om de stemklank alle ruimte te geven laten we in eerste instantie tekst, melodie en ritme nog even weg. Je maakt eenvoudige losse klanken. We werken aan de piano en maken gebruik van verschillende (klank)materialen waarmee je oren, maar ook je andere zintuigen, worden aangesproken en gestimuleerd.
Het avontuur kan beginnen…
Ik stel vragen over de klank en je waarneming. Kan je luisteren zonder oordeel?
De klank gaat een dialoog aan met je zintuigen. Je grijpt niet in en laat verandering toe.
Je stem, maar ook je adem, houding en articulatie kunnen zichzelf op deze manier van binnenuit organiseren. Er ontstaat een fijne afstemming die heel efficiënt is. Je zult merken dat je minder moeite hoeft te doen terwijl de stemklank vrijer en rijker wordt!
Zangstem of spreekstem?
Je leert geen technische trucjes, maar er wordt een wezenlijk veranderingsproces in gang gezet. Hoe dat verloopt is bij iedereen anders. Wat er tijdens de les gebeurt werkt meestal nog een tijdje na. De opmerkzaamheid en verfijnde waarneming zullen steeds meer deel worden van je dagelijkse leven én je spreek- en zinggewoontes beïnvloeden.
Afhankelijk van je wensen leer ik je hoe je de nieuwe klank kunt integreren in bijvoorbeeld een lied, een koorpassage of een gesproken tekst.
Ik werk ook graag met gezongen improvisaties, die vormen een mooie tussenstap naar ‘gecomponeerde’ muziek.
Ervaringen
Ik ben me veel bewuster geworden van welke plekken in mijn lijf ik mijn stem/mijn geluid waarneem; zowel horend als voelend. Het boeit me en maakt me nieuwsgierig.
Ida
Mijn lichaam wordt door verrassende hulpmiddelen geïnspireerd tot klanklichaam.
Esther
De oefeningen roepen soms kwetsbaarheid op maar Jitte moedigt je op een natuurlijke en liefdevolle wijze aan om je eraan over te geven.
Ada
stemexpressie
Misschien heb je geen specifieke hulpvraag over je zang- of spreekstem, maar wil je wél ‘iets’ met je stem doen?
Geen zangles om liedjes te leren of aan techniek te werken. Nee, je wilt gewoon klank maken en jezelf laten horen!
Waar het vandaan komt weet je niet precies, maar het is een diep verlangen en het borrelt steeds weer naar boven.
Ik begrijp je goed en moedig je aan om dit verlangen serieus te nemen. Dan leggen we de nadruk in de lessen minder op stemontwikkeling en meer op stemexpressie. Door je klank te volgen ontdek je wat je lichaam je te vertellen heeft.
Tijdens een vrijblijvende proefles onderzoeken we samen welke werkvorm het beste bij jou en je hulpvraag past.
sensorische wandelingen
Innerlijke waarneming
Tijdens de lessen is er veel aandacht voor de sensaties die je van binnen kunt waarnemen als je zingt of klank maakt. Innerlijke – of sensorische waarneming wordt dat ook wel genoemd. Met deze tastzin kun je steeds weer nieuwe ruimtes in het lichaam ontdekken die door de klank in trilling worden gebracht.
Als je de neiging hebt om snel in je hoofd te schieten en de controle vast te houden kan het lastig zijn om de subtiele veranderingen van binnen waar te nemen.
Uit je hoofd in je lichaam
Als aanvulling op de stemlessen heb ik daarom de sensorische wandelingen ontwikkeld. Dat zijn dwaaltochten door de natuur om je innerlijke waarneming en lichaamsbewustzijn te vergroten. Zo maak je de verschuiving van een toestand waarin je vooral aan het ‘doen’ bent naar een toestand waarin je meer kunt ‘zijn’: met wakkere zintuigen aanwezig in je lichaam.