sensorische wandeling

Vertragen, verstillen en je zintuigen openen

Ga je mee wandelen? Dwalen door het bos en struinen over de hei.. Om je zintuigen te openen voor alles wat er te zien, te ruiken, te horen en te voelen is. Zo verdiep je je natuurbeleving en maak je opnieuw contact met je eigen natuur.

We nemen de tijd om te vertragen waardoor er ruimte ontstaat voor verwondering, een open en ontvankelijke blik.

Tijdens een sensorische wandeling worden je oren wakker voor het geknisper, geritsel, gezoem en geruis van het bos. Met zachte ogen zie je de kleurschakeringen van de hei. Kun je je laten dragen door het zachte mos of meedeinen met de wiegende boomkruinen?

Buitenwereld en binnenwereld

In de natuur kom je gemakkelijker tot rust. Je bent minder gespitst op gevaar, je hoeft bijv. niet alert te zijn op het verkeer. Daardoor word je opmerkzamer voor andere prikkels, óók voor de signalen van je lichaam.

Je zintuigen vormen de brug tussen je buiten- en je binnenwereld. Ik begeleid je met waarnemingsvragen en lichaamsgerichte oefeningen waardoor je je meer bewust wordt van de sensaties in je lijf.

Het is niet voor iedereen even vanzelfsprekend om van binnen waar te nemen. We zijn nu eenmaal vaak meer naar buiten gericht of zitten erg in ons hoofd.

Tijdens een sensorische wandeling zak je weer in je lijf en vergroot je je lichaamsbewustzijn.

Lichaamsbewustzijn en klank

Ook voor de stemontwikkeling is het vergroten van je innerlijke waarneming helpend: met de fijne tastzin kun je de klank leren volgen en steeds weer nieuwe ruimtes in het lichaam ontdekken die mee resoneren. De zintuiglijke ervaring van de klank helpt je bovendien om in de waarneming te blijven, waardoor je hoofd minder de leiding neemt tijdens het zingen.

Een sensorische wandeling kan daarom een mooie verrijking zijn voor een stemtraject. Maar je kunt zeker ook een wandeling met mij afspraken als je geen stemlessen volgt.

Het is een bijzondere ervaring, als cadeau aan je zelf, of samen met een vriend(in)!

Hoe ziet een senorische wandeling eruit?

 • De sensorische wandelingen vinden plaats in Drenthe, in natuurgebied ‘het Drouwenerzand’. We dwalen deels door het bos en deels over de hei.
 • Je kunt de wandeling alleen doen met mij, of in een klein groepje (max. 5)
 • We starten in Drouwen. Ik laat je vooraf weten waar je het beste kunt parkeren als je met de auto komt. Er is ook een bushalte vlakbij de ingang van het bos.
 • Wil je de zon op zien komen? dan spreken we extra vroeg af!
 • We bepalen vooraf hoeveel tijd we uittrekken voor de wandeling. Minimaal 2,5 à 3 uur, dan kun je echt vertragen en fijn (ver)dwalen.
 • Ik heb een schat aan lichaamsgerichte oefeningen en sensorische vragen, en stem altijd af op het seizoen en op thema’s die actueel zijn voor jou / jullie.
 • We wandelen veel in stilte, soms blijven we een tijdje op één plek. Tussendoor is er tijd om ervaringen uit te wisselen of vast te leggen. Ik zorg voor pen en papier, maar je kunt ook je eigen notitie- of tekenboekje meenemen.
 • Het is geen ‘sportieve’ wandeling, dus kleed je warm genoeg op een frisse dag.
 • Neem zelf iets te eten mee, ik zorg voor thee.
 • Een sensorische wandeling kan je het hele jaar door met mij afspreken. Elk seizoen heeft weer iets anders te bieden. Bij extreem (nat) weer plannen we een nieuwe afspraak.

Na afloop….

 • Het is fijn als je niet meteen door hoeft naar de volgende afspraak, dan kan de ervaring nog even doorwerken.
 • Doordat je meer in contact bent met je lichaam kun je gemakkelijker ‘naar binnen luisteren’ en voelen wat je nodig hebt. Heb je behoefte aan nog wat meer alleen-tijd of juist aan iets sociaals? Een middagdutje of een sportieve activiteit? Je kunt het vooraf niet bedenken, dus hou wat mogelijkheden open.
 • Vaak is het kalmer in je hoofd en ervaar je een prettige helderheid.
 • Waarschijnlijk ervaar je van binnen meer levendigheid.
 • Misschien borrelen er zomaar nieuwe ideeën op en kom je gemakkelijker in actie.

Bonus

 • Als je je zintuigen eenmaal hebt geopend zul je merken dat een wandeling in de natuur nooit meer helemaal hetzelfde zal zijn na deze ervaring!
 • Misschien heb je wel zin om er vaker alleen op uit te trekken in de natuur. Je krijgt van mij na afloop als bonus een aantal audio opnames cadeau die je kunnen helpen bij het landen in je lijf en in het bos.

Tarief

Sensorische wandelingen zijn op maat. Het tarief is afhankelijk van de duur van de wandeling en de groepsgrootte. Neem gerust contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken en al je vragen te stellen.

Je kunt me mailen of een appje sturen dan maken we een bel afspraak.
jitte.evenhuis@gmail.com /06 15352697