Lichtenberger® methode

Het Lichtenberger Instituut

Het Lichtenberger Intitut für Angewandte Stimmphysiologie werd opgericht in 1982 in Duitsland, door het echtpaar Gisela en Walter Rohmert, resp. zangeres/zangpedagoog en professor in de Ergonomie.

Het instituut kwam voort uit een multidisciplinair wetenschappelijk onderzoeksproject aan de Technische Hochschule in Darmstadt. Er werd onderzocht hoe een gezonde stem functioneert, door de fysiologische en akoestische aspecten van de zangstem te meten en in kaart te brengen. Ook werd gekeken naar de uitwerking van lichaamstherapieën- en technieken op de stem.

De inzichten uit dit onderzoek werden vertaald naar een vernieuwende stempedagogiek die nog altijd in ontwikkeling is. Kenmerkend voor de Lichtenberger stempedagogiek is om via stimulatie van de zintuiglijke waarneming tot een verandering in de stemkwaliteit te komen, en niet via manipulatie en motorische aanwijzingen (bijv. over de stand van de kaken en de tong). Een gezonde strottenhoofdfunctie gaat samen met vrijheid en gemak in zingen én spreken, een grote stemomvang en is onafhankelijk van leeftijd.

Door het strottenhoofd te erkennen als schakel in het hele lichaamsfunctioneren, is het Lichtenberger model van waarde voor uiteenlopende disciplines. Het instituut wordt bezocht door zangers (zowel amateur als professioneel), instrumentalisten, dansers, acteurs, logopedisten, ademtherapeuten, lichaamstherapeuten, etc.

 

 

>> website van het Lichtenberger Instituut

>> website Nederlandse Vereniging van Lichtenberger docenten