Ervaringen

Zingen is echt mijn passie, ik zing dan ook al jaren bij een koor en volgde ook zanglessen. Helaas had ik regelmatig last van valse lucht, of lichte heesheid. Na een tijd zangles te hebben gevolgd, bleef mijn heesheid aan. Mijn zangdocent adviseerde mij om eens te gaan oriënteren in de Lichtenberg methode. De eerste lessen vond ik heel spannend omdat er veel aandacht is voor waarnemen, waarbij geen goed of fout bestaat.

Na een aantal lessen kwam de eerste doorbraak, ik deed altijd 200% mijn best, waardoor ik de ontspanning niet kon voelen. Doordat Jitte een rustgevende persoonlijkheid heeft zonder duidelijk oordeel, kreeg ik het vertrouwen dat het niet altijd perfect hoeft te zijn en je soms kunt experimenteren. Dit heb ik ook kunnen doorzetten in mijn dagelijks leven. Ik kan meer ontspannen en ben erachter gekomen dat het resultaat er niet onder lijdt, sterker nog, het zingen wordt juist mooier en ik voel me zelf een stuk prettiger.

De lessen waren voor mij soms ook emotioneel, dan kwam er frustratie en verdriet in de vorm van tranen naar buiten. Na afloop voelde ik me dan een stuk lichter. Ik merk dat ik er op alle vlakken zelfverzekerder van wordt, door meer waar te nemen wat er in mijn lichaam gebeurt.

Het zingen gaat nu een stuk gemakkelijker en met minder heesheid, ik heb nu ook allerlei handvatten om hier mee aan de slag te gaan als het wat minder gaat. Ook is mijn klank veel voller geworden met een mooie “glans” erover. Het is voor mij een fantastische ervaring dat ik kan zingen zonder dat het me heel veel moeite kost, dat ik de ontspanning in mijn lijf kan voelen en sensaties in het lichaam kan waarnemen bij het maken van klanken.

Ik zou iedereen aanraden om lessen bij Jitte te volgen, ook al zing je niet voor publiek. Je leert jezelf op een hele mooie manier nog beter kennen. Door de veelzijdigheid van Jitte en haar prettige persoonlijkheid weet ze bij mensen de juiste snaar te raken, waardoor je heel veel leert.

Willemieke

De stemcoaching van Jitte volgens de Lichtenberg methode heeft me enorm geholpen om mijn zangstem te ontplooien. Naast dat ik veel meer klank kan ontwikkelen voel ik me veel zelfverzekerder over mijn stem. De lessen zijn zeer ontspannend maar ook heel divers. Ik heb geleerd om te vertrouwen op wat ik zelf hoor en vooral voel als ik zing. Dat is een spannende maar ook een hele fijne zoektocht waarin ik mijzelf regelmatig tegen kom. Jitte creëert een veilige en ontspannen omgeving waar alle ruimte is om aan jezelf te werken. Ik kijk altijd enorm uit naar de lessen, ze zijn voor mij een oase van rust in een druk leven die ik iedereen kan aanbevelen.​
Karijn
De stemles bij Jitte was voor mij een openbaring. Mijn klacht was het voortdurend hebben van slijm in mijn keel waardoor ik heel veel aan het 'schrapen' was. Jitte is in staat om uitermate goed af te stemmen op degene die zij tegenover zich heeft. De oefeningen roepen soms kwetsbaarheid op maar Jitte moedigt je op een natuurlijke en liefdevolle wijze aan je over te geven aan de oefening. Ik ben me door de oefeningen bewust geworden hoe ik de hinder van het slijm kan 'gebruiken' ipv het weg te schrapen. Al na twee lessen was er een enorme verbetering. Je kunt een hoop over jezelf te weten komen bij Jitte!
Ada
Door het (leren) zingen volgens de klankgeorienteerde Lichtenberg methode bij Jitte wordt mijn lichaam door verrassende hulpmiddelen geïnspireerd tot een klanklichaam en ontdek ik iedere keer weer de oneindig lijkende mogelijkheden van de stem. Mijn hele lijf doet mee waardoor ik na een les bij Jitte ontspannen en gelukkig weer naar huis ga.
Esther
Hele fijne lessen heb ik bij Jitte gehad. Ze heeft aandacht voor me en is opmerkzaam voor wat er met me gebeurt tijdens het zingen. Ze legt goed uit hoe bijvoorbeeld het strottenhoofd werkt en hoe allerlei andere lichaamsdelen en -systemen reageren op het zingen. Door dit beter te begrijpen kan ik me gemakkelijker overgeven aan het zingen en leer ik heel veel. Haar vriendelijke en nieuwsgierige uitstraling helpen daar ook erg bij.
Margriet
Hoe lang heb ik eigenlijk al les van Jitte? ik weet het niet precies maar in ieder geval meer dan een jaar met een frequentie van 1x in de 4 weken. En nooit is een les hetzelfde! Elke keer word ik weer verrast door Jitte’s kennis en creativiteit waardoor ik het beste uit mijn stem kan halen. Ik heb geleerd zonder vooroordelen naar mijzelf te luisteren (lastig!!), oude patronen en verwachtingen op te merken en mijn waarneming naar binnen te richten en aan te scherpen. Maar vooral me te verwonderen over en blij te zijn met al die kleuren van mijn stem: van laag tot hoog, van luid tot zacht, van scherp tot warm.
Carla
Sinds ik bij Jitte stemlessen volg, ben ik veel bewuster geworden van welke plekken in mijn lijf ik mijn stem/mijn geluid waarneem; zowel horend als voelend. Het boeit me en maakt me nieuwsgierig. Jitte geeft heel plezierig en ontspannen les. De lessen geven soms een voldane vermoeidheid; dit heeft te maken met het feit dat ik dan veel nieuwe dingen ervaar/ontdek.​
Ida